• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud

Masterkring

Nummer 1 Mastermind Nederland

  • Home
  • Aanbod
  • Over mij
    • Testimonials
    • Over mij
  • Blog
  • Contact

november 27, 2020 by [post_author_posts_link_outside_loop]

animals, three, nature

De drie cruciale factoren in een mastermind

De laatste tijd hoor je in ondernemersland veel over Masterminden. Waar moet je op letten bij een Mastermind groep? Hoe maak je nu een Mastermind succesvol? Dat ligt aan deze drie cruciale factoren.

  1. Commitment
  2. Begeleiding
  3. Groepssamenstelling

Commitment
Commitment in een groep is heel belangrijk. De kracht van een Mastermind zit in de deelnemers die vanuit verschillende invalshoeken een casus benaderen. Dit werkt alleen als je een groep hebt die elke keer aanwezig is. Iedereen moet zich committeren aan een bepaalde aanwezigheidspercentage. Actief aanwezig zijn is een vereiste en dit zorgt dat je er samen zoveel mogelijk uit haalt.

Wat ook zorgt voor meer commitment is dat je betaalt voor deelname. Alleen het gratis of voor bijna niets meedoen aan een Mastermind heeft een negatief effect op de commitment van de individuele deelnemers.

De frequentie is ook belangrijk. Het liefst om de twee weken, maximaal om de drie weken. Hoe meer tijd er tussen zit hoe minder betrokkenheid en commitment. Wat ook positief kan werken is binnen een Mastermindgroep duo’s te maken die kortere lijntjes hebben met elkaar. Die duo’s kunnen in de weken dat er geen Mastermind is elkaar accountable houden.

Begeleiding
Het tweede cruciale punt is begeleiding. Wil je als groep het maximale uit de sessie halen werk dan met een onafhankelijk gespreksleider die neemt de organisatie uit handen en houdt met een helicopterview overzicht over het proces. Dit zodat jij je echt kunt focussen op jouw bedrijf, wat de bedoeling is. De gespreksleider zorgt dat je niet eindeloos blijft hangen in facetten van het gesprek.

Natuurlijk kan de gespreksleider zelf ook inbreng geven maar hij brengt geen persoonlijke casus in. In Masterminds waarbij geen duidelijke leider is, gaat dit vaak moeizaam. Als een lid van de groep de leiderschapsrol op zich neemt, dan moet diegene schakelen tussen zijn eigen verhaal en de rol als leider. Een onafhankelijke gespreksleider zorgt ook voor een basis veiligheid. Veilige teams werken twee keer zo effectief.

Groepssamenstelling
Als laatste is de groepssamenstelling ook cruciaal. Zet gelijkgestemden bij elkaar en je krijgt ook een gelijkgestemd verhaal. Dit is wat het weinig vernieuwend maakt. Mensen die precies hetzelfde denken zorgen niet voor de spiegels en groei die je wilt. Zorg dat je in je Mastermind verschillende soorten bedrijfstakken hebt en verschillende persoonstypes. Natuurlijk ook dit met balans, want te veel verschil kan zorgen voor conflicten.

Overeenkomsten moeten de deelnemers ook hebben. Ze moeten bijvoorbeeld ambitieus zijn, ze moeten willen groeien en een drive hebben om hun bedrijf tot een succes te maken. Daarnaast is het ook belangrijk dat de deelnemers zichzelf kunnen reflecteren op hun eigen handelen en gedrag. Bezitten ze deze eigenschappen dan is dat een mooie basis voor een groep. Fijne connecties binnen een groep motiveert enorm.

Als je voor commitment, goede begeleiding en een interessante groepssamenstelling zorgt is een succesvolle Mastermind een logisch resultaat.

Categorie: General

  • Instagram
  • Linkedin
  • Facebook